HDH – IAA Vadászíjász szabályzat 2012

Vadászíjász verseny szabályzata

A Vadászíjász versenyek célja, hogy egy dinamikus, a vadászat valós helyzetét minél inkább megközelítő megmérettetésben legyen része a résztvevőknek.

Kategóriák:

Összesen 6 kategória létezik. Alapban 4 és a 2 összetett kategória. Nincsenek külön korosztályokra illetve nemekre bontva a kategóriák.

Reflex vadász (RV):

Ffi: Bármilyen reflex íj, minimum 50 font húzóerő, bármilyen vessző.

Női: Bármilyen reflex íj, minimum 40 font húzóerő, bármilyen vessző.

Csigás vadász (CSV):

Ffi: Bármilyen csigás íj, minimum 50 font húzóerő, bármilyen vessző.

Női: Bármilyen csigás íj, minimum 40 font húzóerő, bármilyen vessző.

Számszer vadász (SZV):

Ffi: Bármilyen biztonságos számszer íj és vessző. Csak becsavarható heggyel.

Női: Bármilyen biztonságos számszer íj és vessző. Csak becsavarható heggyel.

Történelmi vadász (TV):

Bármely történelmi jellegű íj.

Ffi: minimum 50 font húzóerő, bármilyen vessző. Csak becsavarható heggyel.

Női: minimum 40 font húzóerő, bármilyen vessző. Csak becsavarható heggyel.

 

Összetett Vadász (ÖV):

Az A és B típusú céloknál csigás vagy számszer íj használata, a C típusú céloknál reflex vagy történelmi jellegű íj használata. A használt íjakra vonatkozó előírásokat a fenti kategóriák tartalmazzák.

 

Mester Vadász (MV):

Az A típusú célokat csigás vagy számszer íjjal, a B típusú célokat történelmi íjjal, a C típusú célokat reflex íjjal lövi meg. A használt íjakra vonatkozó előírásokat a fenti kategóriák tartalmazzák.

 

 

 

A célok

A célok

A.)  egyharmada 3D állatfigura mért távokon 5-40m, lehetőség szerint a les vadászat körülményeinek biztosításával.

B.) egyharmada 3d célok, amelyek lőállásonként különböző vadfajok együttesét (korosztály és ivar szerint is változatosan) elevenítik meg, méretlen, 5-40 méter közötti távon. A versenyzőnek magának kell eldöntenie, hogy melyik állatalakos célra adja le lövését. A kialakított célcsoportokban egy vagy több lőhető cél van, azonban a célok közt szerepelhetnek az adott verseny időpontjában, a vadászati törvény szerint nem lőhető „egyedek”. Ezek találat mínusz 10 pontos szankciót von maga után.

 

C.) egyharmada dinamikus 3 vagy 2D célok, amelyek lehetnek mozgó, vagy rövid időre felbukkanó célok. A mozgó célok között legyen legalább egy repülést imitáló cél, és egy futó vad mozgását szimuláló cél, amelyeknél a lő irányok ki vannak jelölve. A célok méretlen lő távra, 5-30 között helyezhetők el. Mozgó célok esetében (pl. futó vadat imitáló cél) előfordulhat, hogy a céltárgy kiindulási pontja és a pályájának végpontja különböző távolságban helyezkedik el (pl. egy távolodó cél esetében előfordulhat, hogy a kiinduló pontja 15 m-en van, a végpontja, ahol még meg lehet lőni a célt, pedig 25 m-en).

 

Találatok értékelése

Célonként elejtési és sebzési zónák kerülnek feltüntetésre.

Elejtési zóna 10 pont, sebzési zóna -5 pont.

Találatnak az elejtési zóna és a zónavonal érintése számít. Az értékelést a csapat tagjai végzik. Egyenlő szavazat esetén a versenyző javára kell dönteni.

Az A és B típusú célok esetében 2 lövés tehető. Amennyiben az első lövés elejtési vagy sebzési zónát ért, a neki megfelelő pontot kapja meg a versenyző. Második lövésre akkor van lehetőség, ha az első lövéskor hibázás történt, azaz sem a sebzési, sem az elejtési zónában nincs találat. A második lövésnél az elejtési zóna találata 5 pontot ér, míg a sebzési zóna -5 pont.

A C típusú célokra célonként és lőállásonként 1 lövés engedélyezett.

 

Emelt szintű verseny esetén a célok legalább 51% mozgó cél. A mozgó célok arányát vagy számát a versenyrendező előzetesen a verseny kiírásban közölnie kell.

Verseny lebonyolítása

A Vadászíjász verseny selejtezőből, majd az azt követő döntőből áll.

Selejtezők:

Valamennyi  kategória versenyzői azonos távról lőnek a selejtezők során. Lőállásonként számozott karótól vagy műtárgyakról adják le a lövést. Karók esetén a versenyző valamelyik testrészének érintenie kell azt.

Döntők:

A döntőben az első 12 fő illetve a 12. helyzettel megegyező pontszámú versenyzővel kiegészített mezőny indul.

A döntök esetén a csigás, vadász és a számszer kategória a piros az összes többi kategória a célokhoz közelebb elhelyezett kék karótól lő. A döntőben méretlen távról  A  típusú célokra vagy a verseny rendezőjének döntésétől függően  mozgó célokra  adják le a lövéseket, azzal hogy csak az elejtési zónába tett lövés értékelhető, hibázás vagy sebzés esetén a versenyző azonnal kiesik.

Körönként a célok egyre távolabb kerülnek a lőállásoktól 10 méteres tartományokon belül legfeljebb 40 méterig. Az első kör 10 méter távolságról indul. A döntő során, ha a 40 méter távolság meglövése után sincs még győztes, addig kell folytatni ennek a távnak a lövetését, míg a versenyzők találatot érnek el.

Pénzdíjas versenyek esetén a döntőben nagyvad fém sziluett céljára adnak le lövést a versenyzők 150 mm átmérőjű elejtési zónára 20 és 40 méter közötti méretlen tartományban                  vagy a verseny rendezőjének döntésétől függően  mozgó célokra  adják le a lövéseket.  Azonos találati szám mellett változó  távolságról adják le a lövést a versenyzők mind addig  amíg találatot érnek el.

A verseny végső sorrendje a kiesési sorrend fordított számsorozata határozza meg.

 

Díjazás

Kategóriánkénti díjazás a következőképpen alakul:

  • 5 fő/kategória vagy az alatti részvétel esetén az első három helyezett oklevélben részesül
  • 6-10 fő/kategória részvétel esetén az első három helyezett oklevél és érem jutalmazásban részesül
  • 11 fő/kategória vagy e feletti részvétel esetén az első három helyezett oklevél és érem jutalmazásban részesül, továbbá az első elnyeri az adott verseny kategória kupáját vagy egyéb trófeáját.

 

Pénzíjas verseny esetében a pénznyeremények felosztását (helyezettek és kategóriák) közt a versenyt rendező dönti el. A pénzdíjazásról a verseny előtt köteles a rendező tájékoztatni a versenyzőket.